Könsstympning.

Jag har inte så mycket insyn i händelsen men om jag förstod det hela rätt?

En mörk antirasistisk man gjorde en tårta av en mörk kvinna, avsikten var inte att kränka eller förnedra, utan att lyfta fram problemen som rör könsstympningen av kvinnor i andra länder, men många tolkade det så, och det blev inte bättre av att det var en ljus individ som skar i tårtan.

Min första tanke, när jag inte hade läst mer än några huvudrubriker och såg att människor reagerat på att kvinnan som skar var ljus, var väldigt dum, kommer det bli förbjudet för ljusa att äta pepparkakor då dem är mörka, kommer det bli förbjudet för mörka att äta skumtomtar då dem är ljusa och om vi ska fortsätta vara så besatta av att hela tiden titta på färgen, vilken färg kommer vi att använda på maten för att ingen ska bli stött? Svart, vit, beige, olivgrön, ljusgul och brun är nog helt borträknade. Att tårtan var en mörk kvinna såg ju många som ett hån mot allt denne har fått utstå genom tiderna och då slog det mig att maten inte heller kan vara någon nyans av blå, rosa, röd, grön, lila då färger har koppling till kläder som människan anser definierar genus. Och genus handlar ju till stor del om att kvinnan inte har samma rättigheter som män, t.ex när det gäller löner.

Ta min första tanke med en nypa salt.Jag fann det bara onödigt att lägga vikt vid hudfärgen.

Nå väl, när jag läste vidare på diverse sidor förstod jag mer och önskade att på vissa forum delta i konversationerna men nej. Det har gått för långt. En debatt ska vara konstruktiv och rak utan fula argumentationsknep, den ska skänka kunskap och lära ut förståelse men på vissa forum har tråden försvunnit och många har valt att gå till personangrepp. Att tyst lyssna till någon annans åsikt, som är motsatsen till ens egen, innebär inte att man accepterar den. Man ges ju snarare möjligheten att lära känna personen bakom åsikten och har då lättare att få den att tänka om. Vill absolut inte idiotförklara någon men lyckas inte definiera frågan på annat sätt. - Hur kan man tro sig lyckas påverka en annan människa till att ändra åsikt genom att gå till personangrepp? För mig är det som att säga "Jag besitter inte längre tillräckligt mycket kunskap än den jag delat för att stödja upp min åsikt." och där försvann min vilja att försöka förstå grunden till åsikten. Står lite över gränsen till de upprörda när det gäller tårtmanifestationen. Förstår varför man känner sig kränkt, ledsen och arg. Blir själv illa berörd för alla dessa kvinnors skull. Det känns så enkelt och uppenbart att man inte ställer sig och skär i en tårta formad som en mörk kvinna som skriker i smärta. Evenemang för att väcka människans intresse till att motarbeta orättvisor är bra, det är också bra att där finns en trygg och trevlig stämning så att man kan dela negativa och positiva tankar men att stå, mingla, skratta och samtidigt skära i tårtan som gråter av "smärta" känns ohumant. Vissa saker kan man försöka neutralisera genom att försöka göra det roligt men inte det här. Det är ett hån. Jag vet inte mer än vad konstnären bakom tårtan sagt men jag undrar vad han föreställde sig för en reaktion? Tänker inte döma honom för hårt, vet som sagt inte vad som cirkulerar i hans huvud, men tänk om han med flit gjorde sig själv till en syndabock. Han visste att människan skulle bli arg och gjorde det för att få oss att gå ihop och motarbeta det tillsammans. En arg grupp gör större skillnad än den enskilde individen. Tänk det en enda gång. Oberoende av detta faller mina tankar till alla de stackars barnen. Tänk om ett barn kommen hit från Afrika könsstympad skulle ha sett detta. Att övergreppet hon fått uppleva skrattas åt? Hade någon delaktig i manifestationen en tanke på det? Barn måste få kunskap om orättvisor men en könsstympad 6 åring behöver inte veta mer än att någon har gjort fel mot henne och att det inte är hennes fel och att hon inte förtjänat det. Hur ska hon kunna gå vidare och släppa taget om det hemska när vissa människor skrattar åt detta som kanske förstört hela hennes barndom. Skam är inte en känsla ett barn ska behöva uppleva. Blev allt för upprörd nu så väljer att sätta punkt. 

 

En video från manifestationen som skulle uppmärksamma den pågående könsstympningen i världen.